Bærekraft i Sigma2

Gjennom vårt samfunnsoppdrag bidrar Sigma2 til å skape en grønn og bærekraftig framtid. Dette gjenspeiles gjennom vår visjon We enchance excellent research for a better world! Tjenestene vi leverer til forskings-Norge bidrar til svært verdifull forskning, som vi håper vil resultere i ny kunnskap.

I selskapets strategier og planer står det nedfelt at vi skal drive egen organisasjon på en bærekraftig måte, som innkjøper, arbeidsgiver og som selskap. Flere av våre prosjekter jobber direkte opp mot FNs bærekraftsmål.

Åpenhet er en av Sigma2s kjerneverdier, og vi ønsker å være så åpne og transparante om det vi gjør som mulig fordi vi tror det gir arbeidet vårt større påvirkning og effekt.

Bærekraftige anskaffelser

Når Sigma2 anskaffer nasjonale superdatamaskiner skal vi være en samfunnsansvarlig innkjøper, som gjennom våre innkjøp bidrar til bærekraftig omstilling av samfunnet.

Sigma2 følger lov og forskrift om offentlige anskaffelser og benytter Statens standardavtaler (SSA) som inkluderer reguleringer av lønns- og arbeidsvilkår. Det blir stilt
kvalifikasjonskrav knyttet til kvalitets- og miljøledelsessystemer som leverandører må
levere for å få delta i konkurransene. Videre er også miljøhensyn, inkludert strømforbruk, også en del av evalueringskriteriene.

Vi forventer at våre leverandører og samarbeidspartnere tar arbeid med miljø, sosiale utfordringer og virksomhetsstyring på alvor, både i egen virksomhet og i egen leverandørkjede. Vi har tydelige prinsipper, som viser hvilke krav og forventninger vi stiller til våre leverandører, og prioriterer leverandører som etterlever disse.

Da selskapet inngikk kontrakt med Lefdal Mine Datacenter i 2022 omhandlet 20 % av vektingen for stedsvalg miljø og sosiale forhold.

Bilde
Illustrasjon av de nasjonale superdatamaskinene Betzy og Saga som fases ut i 2028 og Fram som fases ut i 2026. Illustrasjonen viser også to kommende systemer "A2" fra 2025 og B2 på et senere tidspunkt.
Fremtidige superdatamaskiner behøver atskillig mindre areal enn tidligere samtidig som de bruker mindre strøm.

Olivia, den nye superdatamaskinen som kommer i 2025, vil bruke 30-40 % mindre strøm enn Betzy, vår kraftigste maskin per nå, selv om regnekapasiteten øker signifikant. Når "B2" settes i produksjon forventes forskjellen å øke enda mer.

Sigma2 har i flere generasjoner benyttet Direct Liquid Cooling (DLC) og vil fortsette med det også i årene fremover. DLC er ikke bare den mest bærekraftige metoden med tanke på energigjenbruk, men det er også en ekstremt effektiv metode for å kjøle ned prosessorer.

Bilde
Researchers working on climate research in a futurstic data center.
Klimaforskere behøver store mengder beregningskraft til å simulere værsystemer og klimaforhold. Mange norske prosjekter innen klimaforskning bruker nasjonale lagrings- og tungregneressurser.

Illustrasjonen er fremstilt ved hjelp av kunstig intelligens.

Bærekraftig finansiering

Forskningsrådet stiller høye krav til forskningsetisk standard i de prosjektene som de finansierer. Det er påkrevd å redegjøre for eventuelle etiske problemstillinger i prosjektet og beskrive hvordan disse vil bli handterte.

Når Sigma2 søker Norges forskningsråd om konkurranseutsatt finansiering, følger vi alltid Forskningsrådets forskningsetiske prinsipper.

Bærekraftig personalpolitikk

Likestilling og mangfold er viktige temaer for Sigma2 fordi vi mener at det er med på å bidra til et bedre samfunn for alle. Sigma2 arbeider kontinuerlig med å integrere mangfolds- og likestillingsperspektiver i hele virksomheten og har mål og tiltak på flere områder. I 2023 utarbeidet vi selskapets Gender Equality Plan.

Sigma2 skal være en attraktiv arbeidsplass, og vi forventer at alle våre ansatte bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø hvor alle ansatte blir respektert for den de er.

Redegjørelse etter åpenhetsloven

Dette er Sigma2s redegjørelse etter åpenthetsloven. Last ned rapporten for detaljert oversikt over vårt arbeid.


Bærekraftige milepæler

2017

Vi installerer superdatamaskinen Fram ved UiT. Fram har løsning for direkte væskekjøring (direct liquid cooling) hvor overskuddsvarme gjenbrukes av UiT.

2018

Antallet HPC-lokasjoner nedskaleres fra fire til tre.

2019

Vi installerer superdatamaskinen Betzy ved NTNU. Betzy har løsning for direct liquid kjøling hvor overskuddsvarme gjenbrukes av NTNU.

2020

Antallet HPC-lokasjoner nedskaleres fra tre til to.

2022

Vi inngår housing-kontrakt med Lefdal Mine Data Centers (LMD).

Vi installerer NIRD i LMD

2023

Vi publiserer Gender Equality Plan.

2024

Vi avvikler NIRD ved UiT og tar NIRD ut av ordinær produksjon ved NTNU. Disker og controllere fra NIRD TOS blir reservedeler for gamle NIRD ved NTNU, som får andre bruksområder.

Vi publiserer Redegjørelse etter åpenhetsloven.