Lefdal Mine Datacenter AS (LMD) er vår eksterne datasenterleverandør som gir oss stordriftsfordeler, god tilgang på arealer og fleksibilitet ved oppskalering av e-infrastrukturen.
Det nasjonale lagringssystemet, NIRD, er installert hos LMD og datahallen vår gjøres i disse dager klar for å ta i mot fremtidige nasjonale superdatamaskiner.
Datasenter i nedlagt gruve
Lefdal Mine Datacenter holder til i gamle Lefdal gruve som ligger mellom Måløy og Nordfjordeid i Vestland fylke. Gruva, som tidligere har vært brukt til utvinning av olivin, er gigantisk og strekker seg over 120 000 kvadratmeter inn i fjellet, fordelt over flere nivåer. Dette gir svært høy generell og fysisk sikkerhet for dataanlegg som plasseres der.
I Sigma2 tar vi miljøansvar på alvor, og ved hver ny anskaffelse prioriteres miljøvennlige tiltak. Systemene våre drives av ren, grønn energi. Hos LMD kan vi også utnytte kjølevann som hentes direkte fra Nordfjorden like ved datasenteret.
Den første nasjonale superdatamaskinen forventes å bli installert i datasenteret i løpet av 2025. De tre eksisterende nasjonale tungregneanleggene står hos våre universitetspartnere.
Etablering av avansert tungregninginfrastruktur hos Lefdal Mine Datacenter
Sigma2 har nylig signert kontrakten som sikrer forskere tilgang den kraftigste superdatamaskinene i Norge gjennnom tidene. Dette blir den første nasjonale superdatamaskinen som installeres hos Lefdal Mine Datasenter (LMD). Foreløpig går den under navnet "A2".
De vannkjølte stativene vil være i hallen, mens de luftkjølte stativene for nær-lagring og administrasjon vil bli plassert i en dypere POD i hallen.
Styrker lokale virksomheter
Lefdal Mine Datacenter (LMD) samarbeider med lokale bedrifter i vest-Norge, noe som bidrar betydelig til økonomisk vekst i regionen.
Høykapasitets datamaskinsystemer som de nasjonale superdatamaskiner danner mye overskuddsvarme fordi prosessorene nesten alltid når 100 % utnyttelse. Denne overskuddsenergien skaper betydelig varme og krever avkjøling for å unngå at systemene overopphetes.
Datasentre som LMD, som ligger nær en fjord, har lav energikostnad når det gjelder kjøling fordi kaldt vann kan tas rett fra fjorden. Returvannet kan så gjenbrukes. LMD har inngått en avtale med Sjømatstaden, som driver marin matproduksjon i nærheten og vil bruke returvann fra datasenteret i sin produksjonen.
Sammen med flere andre store kunder som produserer betydelige mengder overskuddsvarme, skal Sigma2 bidra til bærekraftig gjenbruk av energi fra datasenteret.